Jaro na Odkazech

Šeď zimy je nahrazena odstíny hnědé, zelené a žluté (kolik jich vlastně je), výraznými květy rozkvetlých keřů a prvních jarních květin na záhonech u domů nebo v parcích. Dopřejme si chvilku zastavení a obdivujme  zázrak každoročně opakovaného zrození nového života. Přeji všem krásné prožití jarních dnů a svátků.

Od 1. dubna jsem měl možnost se zapojit do práce na Odkazech. Postupně se seznamuji s autory, i když zatím pouze prostřednictvím jejich práce. Přebírám roli koordinátora odkazů a navazuji na práci svých předchůdců. Je rozsáhlá, vždyť publikováno je 1268 odkazů.

Výpočetní technice se věnuji od dob prvních osobních počítačů IQ 151 a ZX Spectrum. Dnes na škole provozujeme několik učeben s výpočetní technikou, máme na kontě řadu kurzů pro veřejnost i učitele. Zasíťovaný kabinet a interaktivní tabule se stává na škole samozřejmostí.  Snaha o zavedení informačních technologií do výuky mne přivedla před několika lety na stránky Metodického portálu RVP. Dnes je mou snahou navázat na odvedenou práci a splnit i očekávání autorů.

Pravděpodobně jste zaznamenali další pravidelné zobrazovaní nových odkazů na titulce Odkazů a ve svých schránkách nalezli zamítnuté i schválené odkazy.

Dovednost nalézt právě požadovanou webovou stránku je velmi cenná a portály nabízející kvalitní odkazy patří mezi nejnavštěvovanější. Právě proto je vašim odkazům věnována maximální pozornost, aby žádný z nich nezapadl bez povšimnutí. Prosím o případné vaše připomínky i dotazy, které považujte za důležité, a pomohou vám ve vaší práci. Využít můžete společné fórum modulu Odkazy, nebo prostředí uživatelského profilu.

Kritéria pro zveřejňování odkazů doznala určitých drobných změn. On-line aplikace a programové vybavení jsou schvalovány pouze v případě, že se jedná o aplikace související přímo s výukou nebo jsou primárně pro výuku určeny. Více na stránce Odkazy – obsahové požadavky.

Vzhledem k počtu webů (255 milionů – k prosinci 2010, z toho v tomto roce vzniklo 21,4 milionů nových, zdroj: www.bradbury.cz)  je stále mnoho internetových zdrojů nezmapovaných a čeká na zařazení do Odkazů.

 

Těším se na další setkávání s vámi na stránkách Metodického portálu RVP.

Mgr. Zdeněk Chalupský

 

včela